Ενημέρωση

Ενημερωθείτε σχετικά με την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο και προστατέψτε τον εαυτό σας από τους κινδύνους που κρύβει

Συμβουλές-Υποστήριξη

Η ανοιχτή Γραμμή Βοηθείας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ 80011 80015 στελεχώνεται από εξειδι- κευμένους παιδοψυχολόγους σε θέματα χρήσης, κατάχρησης του διαδικτύου για τα παιδιά και τους εφήβους και λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00-15:00.

Καταγγελίες

SafeLine.gr

Η SafeLine δέχεται καταγγελίες για διαδικτυακό περιεχόμενο που περιέχει εικόνες κακοποίησης παιδιών σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου, ρατσιστικό και ξενοφοβικό υλικό που παραβαίνει την ελληνική νομοθεσία ή οτιδήποτε άλλο θεωρείτε ότι είναι παράνομο.

Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Στις 11 Φεβρουαρίου του 2014 γιορτάσαμε για 11η χρονιά την παγκόσμια ημέρα ασφαλούς διαδικτύου. Η ασφαλής χρήση του διαδικτύου είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους. Μαθητές,γονείς, εκπαιδευτικούς αλλά και όλους τους πολίτες. Το διαδίκτυο κρύβει κινδύνους ακόμα και για αυτούς που δεν το χρησιμοποιούν, αφού μπορεί να έχουν αναρτηθεί σε αυτό πληροφορίες από τρίτους που να θίγουν τα προσωπικά του δεδομένα (π.χ μπορεί να έχει αναρτηθεί κάποια φωτογραφία του ατόμου εν αγνοία του). Το διαδίκτυο λοιπόν κρύβει κινδύνους που πολλές φορές οι συνέπειές τους είναι μη αναστρέψιμες. Για αυτό το λόγο θα πρέπει ο καθένας μας να είναι ενημερωμένος, να γνωρίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του αλλά και να ασκεί τα παραπάνω όποτε χρειάζεται. Στο σχολείο μας διοργανώθηκε ενημερωτική παρουσίαση για τον εορτασμό της παραπάνω ημέρας με μεγάλη συμμετοχή μαθητών από όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, γονέων, εκπαιδευτικών αλλά και πολιτών. Η πρόσβαση στο διαδίκτυο πλέον είναι πολύ εύκολη (μπορεί να γίνει και από το κινητό μας), ολοένα και περισσότεροι πολίτες το χρησιμοποιούν, χωρίς όμως να γνωρίζουν στο έπακρον τους κινδύνους που κρύβει.

Πώς μπορώ να ενημερωθώ;

Μέσω της ιστοσελίδας saferinternet.gr . Μέσω αυτής της σελίδας το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου έχει σκοπό να ενημερώσει του πολίτες για σχετικά θέματα. Σε αυτή τη σελίδα μπορείτε να βρείτε ενημερωτικά βίντεο, κείμενα, συμβουλές, παιχνίδια και άλλα πολλά που σχετίζονται με την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Γενικότερα το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου αποτελείτε από τρείς βασικούς πυλώνες. Ο ένας είναι η ιστοσελίδα saferinternet.gr, που όπως είπαμε έχει ενημερωτικό σκοπό, ενώ οι άλλοι δύο πυλώνες αναλύονται στη συνέχεια και ο σκοπός τους είναι η παροχή συμβουλών και βοήθειας σε άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με το διαδίκτυο.

Που πρέπει να απευθυνθώ αν χριαστώ βοήθεια ή κάποια συμβουλή;

Ο δεύτερος πυλώνας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου είναι η ανοιχτή γραμμή βοήθειας ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ (λειτουργεί στη Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β' Παιδιατρικής Κλινικής Παν/μίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Παίδων Π&Α Κυριακού) που αποτελεί μια ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας μεταξύ ειδικών (ψυχολόγων κλπ) και παιδιών, εφήβων, γονέων και εκπαιδευτικών που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα σχετικό με το διαδίκτυο. Ο ρόλος της γραμμής είναι κυρίως συμβουλευτικός αλλά παρέχει και υποστήριξη σε θέματα σχετικά με τη χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών (π.χ παρενόχληση, συμπεριφορές εξάρτησης, επιβλαβές περιεχόμενο, παιδοφιλία, εκφοβισμός κ.α)

Που πρέπει να απευθυνθώ αν αντιμετωπίζω σοβαρό προβλημα με το διαδίκτυο;

SafeLine.gr

Ο τρίτος πυλώνας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου αποτελείται απο την ανοιχτή γραμμή καταγγελιών για παράνομο περιεχόμενο και συμπεριφορές στο διαδίκτυο που φιλοξενείται στη σελίδα safeline.gr. Φαινόμενα όπως παραβίαση προσωπικών δεδομένων, Spam mail, οικονομικές απάτες, παιδική πορνογραφία, συκοφάντηση - δυσφήμηση, παραβίαση απόρρητου επικοινωνιών, απειλές, παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, ρατσισμός και άλλα μπορούν να καταγγελθούν στο safeline.gr. Ειδικότερα για ζητήματα όπως η παιδική πορνογραφία ή η παιδοφιλία θα πρέπει να καταγγέλλονται άμεσα έτσι ώστε να κινητοποιούνται επίσης άμεσα οι κατάλληλοι μηχανισμοί μιας και αυτά τα θέματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Εκτός από τους τρείς βασικούς πυλώνες του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό και πολυβραβευμένο τμήμα της Ελληνικής Αστυνομίας.